Krůtí vývar
- krůtí skelet
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 3 stroužky česneku
- pepř, sůl, nové koření
Krůtí skelet si rozsekneme na menší části, aby se nám vešel do hrnce. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Oloupeme si zeleninu, můžeme si ji rozpůlit. Přidáme ji společně s kořením k masu a pozvolna vaříme asi 3 až 4 hodiny. Občas sebereme bílkovinu a dolijeme teplou vodu, aby vše zůstalo ponořené. Hotový vývar přecedíme. Maso obereme a použijeme do polévky. Vývar můžeme ihned použít či ho zamrazit.
Pečené krůtí stehno
- 2 dolní stehna ( paličky)
- grilovací koření
- sůl, pepř, kmín
- máslo
Předehřejeme si troubu na 170 °. Stehna okořeníme a vložíme do pekáčku. Přidáme polovinu másla a podlijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a pomalu pečeme do měkka (zkoušíme vidličkou). Ke konci pečení odstraníme pokličku. Můžeme podávat s bramborem, rýží. Výborné je i za studena s chlebem a hořčicí.
Krůtí kapsy s hermelínem a pórkovým přelivem
- 500 g krůtích prsou
- 2 ks hermelínu
- 1 větší pórek
- 250 ml smetany na vaření
- 2 ks taveného sýra Apetito
- sůl
Omytá a osušená krůtí prsa nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Osolíme po obou stranách a poklademe hermelínem. Okraje přehneme a vytvoříme kapsičky. Ty můžeme buď ovinout nití, či sepnout párátky.
Kapsy opékáme na rozpáleném oleji dozlatova.
Když je maso opečené, vyndáme ho z pánve a zabalíme ho do kousku alobalu, aby zůstalo v teple.
Do výpeku po mase dáme nakrájený pórek. Ten orestujeme, přilijeme smetanu, osolíme a přidáme tavený sýr. Necháme přejít varem.
Podáváme kapsy s brambory či hranolky polité přelivem.
Krůtí rarášci
- 1 krůtí prso
- 2 vejce
- 1 dcl piva
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce solamylu
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky. Z ostatních surovin uděláme řídké těstíčko, do kterého naskládáme maso a necháme cca 3 hodiny odležet v ledničce. Poté smažíme na rozpáleném oleji.
Hodí se podávat s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.
Krůtí kousky v sýrovém těstíčku
- 1 dcl bílého vína
- 100 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 80 g eidamu
- 400 g krůtích řízků
- 100 g majonéza
- 1/2 lžičky mleté papriky pálivé
- 80 g hl. mouky
- 1 lžíce pažitky
- 1 vejce
- sůl a pepř
Z vejce, bílého vína, mouky, strouhaného sýra, papriky a soli uděláme těstíčko. Omyté a osušené maso nakrájíme na silnější kousky a obalujeme v těstíčku.
Osmažíme a podáváme s omáčkou z bílého jogurtu, majonézy, pažitky, česneku a pepře.
Krůtí čína
- 800 g krůtích prsou
- 1 lžíce cukr krystal
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce dezertního vína
- 1 kostka Masoxu
- 2 papriky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce škrobové moučky
- 1 bílek
- chilli dle chuti
- žampiony dle chuti
- olej na opékání
Krůtí maso nakrájíme na kostky. Bílek rozšleháme a smícháme s vínem a škrobovou moučkou. V této směsi obalíme kostky masa a necháme je 1-2 hodiny marinovat. Umyté a očištěné papriky nakrájíme na proužky.
V pánvi rozpálíme olej, vložíme maso a prudce opečeme. Vyndáme maso a udržujeme ho v teple. Olej z pánve odlijeme, ponecháme pouze 2 až 3 lžíce a vsypeme do něj proužky papriky. Přidáme žampiony, prolisovaný česnek, cukr, koření a sójovku. Dusíme dokud zelenina nezměkne. Pak zalijeme dezertním vínem a vývarem a ještě prohřejeme.