DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Recepty

 

 

Krůtí vývar

  • krůtí skelet
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • pepř, sůl, nové koření

Krůtí skelet si rozsekneme na menší části, aby se nám vešel do hrnce. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Oloupeme si zeleninu, můžeme si ji rozpůlit. Přidáme ji společně s kořením k masu a pozvolna vaříme asi 3 až 4 hodiny. Občas sebereme bílkovinu a dolijeme teplou vodu, aby vše zůstalo ponořené.  Hotový vývar přecedíme. Maso obereme a použijeme do polévky. Vývar můžeme ihned použít či ho zamrazit. 

 

 

Pečené krůtí stehno

  • 2 dolní stehna ( paličky)
  • grilovací koření
  • sůl, pepř, kmín
  • máslo

Předehřejeme si troubu na 170 °. Stehna okořeníme a vložíme do pekáčku. Přidáme polovinu másla a podlijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a pomalu pečeme do měkka (zkoušíme vidličkou). Ke konci pečení odstraníme pokličku. Můžeme podávat s bramborem, rýží. Výborné je i za studena s chlebem a hořčicí.

 

 

 

Krůtí kapsy s hermelínem a pórkovým přelivem

  • 500 g krůtích prsou
  • 2 ks hermelínu
  • 1 větší pórek
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 ks taveného sýra Apetito
  • sůl

Omytá a osušená krůtí prsa nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Osolíme po obou stranách a poklademe hermelínem. Okraje přehneme a vytvoříme kapsičky. Ty můžeme buď ovinout nití, či sepnout párátky.

Kapsy opékáme na rozpáleném oleji dozlatova.

Když je maso opečené, vyndáme ho z pánve a zabalíme ho do kousku alobalu, aby zůstalo v teple.

Do výpeku po mase dáme nakrájený pórek. Ten orestujeme, přilijeme smetanu, osolíme a přidáme tavený sýr. Necháme přejít varem.

Podáváme kapsy s brambory či hranolky polité přelivem.

 

 

Krůtí rarášci

  • 1 krůtí prso
  • 2 vejce
  • 1 dcl piva
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce solamylu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Maso nakrájíme na kousky. Z ostatních surovin uděláme řídké těstíčko, do kterého naskládáme maso a necháme cca 3 hodiny odležet v ledničce. Poté smažíme na rozpáleném oleji.

Hodí se podávat s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.

 

 

Krůtí kousky v sýrovém těstíčku

  • 1 dcl bílého vína
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g eidamu
  • 400 g krůtích řízků
  • 100 g majonéza 
  • 1/2 lžičky mleté papriky pálivé
  • 80 g hl. mouky
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

Z vejce, bílého vína, mouky, strouhaného sýra, papriky a soli uděláme těstíčko. Omyté a osušené maso nakrájíme na silnější kousky a obalujeme v těstíčku.

Osmažíme a podáváme s omáčkou z bílého jogurtu, majonézy, pažitky, česneku a pepře.

 

Krůtí čína

  • 800 g krůtích prsou
  • 1 lžíce cukr krystal
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce dezertního vína
  • 1 kostka Masoxu
  • 2 papriky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 1 bílek
  • chilli dle chuti
  • žampiony dle chuti
  • olej na opékání

Krůtí maso nakrájíme na kostky. Bílek rozšleháme a smícháme s vínem a škrobovou moučkou. V této směsi obalíme kostky masa a necháme je 1-2 hodiny marinovat. Umyté a očištěné papriky nakrájíme na proužky.

V pánvi rozpálíme olej, vložíme maso a prudce opečeme. Vyndáme maso a udržujeme ho v teple. Olej z pánve odlijeme, ponecháme pouze 2 až 3 lžíce a vsypeme do něj proužky papriky. Přidáme žampiony, prolisovaný česnek, cukr, koření a sójovku. Dusíme dokud zelenina nezměkne. Pak zalijeme dezertním vínem a vývarem a ještě prohřejeme.